Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie prawidłowo popularne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak porządnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś unikalną tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz dużej różnorodności makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo czy też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.