Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, lecz dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Włoska restauracja na Rynku Głównym   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, wobec tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.